Kde irbis žije

Najdeme ho na útesech, skalních hřebenech a v jehličnatých lesích až do nadmořské výšky 6000 m.

Levhart sněžný žije v horách střední Asie. Celkovou světovou populaci v optimistických odhadech tvoří na 7 000 jedinců. Irbis tak patří k nejohroženějším kočkovitým šelmám.

Mimo horských oblastí má irbis rád vysoká, strmá a skalnatá místa, kde neroste mnoho rostlin. Jde o alpínské a subalpínské oblasti. Levhart sněžný se v alpínských oblastech zdržuje především během teplých, letních měsíců. Do subalpínské oblasti sestupují v chladnějších, zimních měsících, když následují svou lovnou zvěř, která v nižších oblastech hledá potravu.

p18s367qiu1tdrh8lh3o150s1tdi5

OBÝVANÉ ZEMĚ OBÝVANÁ PLOCHA (km2)      ODHAD POPULACE     
Afghánistán 50 000 100–200?
Bhůtan 15 000 100–200?
Čína 1 100 000 2000–2 500
Indie 75 000 200–600
Kazachstán            50 000 180–200
Kyrgyzstán 105 000 150–500
Mongolsko 101 000 500–1 000
Nepál 30 000 300–500
Pákistán 80 000 200–420
Tádžikistán 100 000 180–220
Uzbekistán 10 000 20–50
  skalar2005-Alatau
„Irbisové bývali králi kazachstánských hor, 80 % jich už ale lidé vyhubili. Pomozte nám prosím, abychom uchránili před developery místa, která jsou pro sněžné levharty domovem, místa, kde může vzniknout nová generace těchto majestátných šelem. Děkujeme vám.“
říká Martin Skalský z Arniky.
 
  sergei-kuratov
„Nemůžeme dopustit, aby nám ty hory vzali. Projekt za 470 milionů dolarů obyvatelům Almaty nic nepřinese. Za tyto ohromující peníze vznikne luxusní rezort pro vyvolené. Obyčejní lidé by se do údolí Kok Željau už nikdy nepodívali.“
říká Sergei Kuratov z kazachstánské organizace Green Salvation.